Rudasis Pievagrybis - Brown button mushroom (Agaricus bisporus)

Pievagrybiai – auginimas ant fermentuoto mėšlo

Ko reikia substrato paruošimui ir įdirbimui.

Šviežias arklių mėšlas – geriausias mėgėjiškame auginime, arba kiaulių ar triušių mėšlas (be šieno likučių), šiaudai, plastikiniai maišeliai, dėžės ar lentynos, kuriose auginsime grybus, durpių danga (dirvožemis, kad padengtų peraugusį substratą), granuliuotas grybiena , gipsas , fermentacijos plokštė (pvz., konkreti vieta, kur atliksime fermentaciją)

Fermentuotos terpės paruošimas.

Šviežią šiaudinį arklių mėšlą (jei šiaudų mažai, įberkite šiaudų, kad jų santykis su mėšlu būtų apie 4:1) dedame ant sutankintos dirvos, geriausia betoninės plokštės ir 2-3 dienas drėkiname vandeniu. Jei naudojame kiaulių ar triušių mėšlą, prieš drėkinimą jį reikia sumaišyti su šiaudais santykiu 1:4, o vištų mėšlu – 1:6. Po kelių dienų sudrėkinus substratą, padarome ne mažesnią kaip 1 metro pločio ir aukščio komposto krūvą (jei padarysime mažesnę krūvą, mėšlas tinkamai neįkais ir susidaręs substratas nebus naudingas grybienai. Sukrautą krūvą tolygiai pabarstykite gipsu po 20 kg 1 kubiniam metrui mėšlo. Tokią masę palikite įkaisti (po kelių dienų temperatūra jos viduje turėtų siekti apie 60 laipsnių C). Po 6-7 dienų perkelkite komposto krūvą taip, kad tos trąšų dalys, kurios buvo apačioje ir išorėje pirmoje rietuvėje, antroje rietuvėje būtų viduje – ir atvirkščiai, tos dalys, kurios buvo viduje senoje krūvoje, naujoje jie turėtų būti išorėje. Kai substratas yra per sausas, šiame etape turėtume jį sudrėkinti – įpilkite tiek vandens, kad šiek tiek pasirodytų prie pagrindo, bet neištekėtų. Šis krūvos perkėlimo procesas turi būti kartojamas dar du kartus kas 5 dienas. Vasaros mėnesiais mėšlo fermentacija paprastai trunka 21-25 dienas. Žiemą rauginant lauke, rūgimo laikas gali pailgėti 5-7 dienomis. 

Jei kompostas yra vienodas, šviesiai rudos spalvos, komposte esantys šiaudai sutrupėję ir juose yra reikiamas vandens kiekis (65-70%), galima perkelti į patalpą, o jei komposte dar yra nesurūgusių dalių, jį reikia perkratyti ir palaikyti dar 2-3 dienas (substrate nėra amoniako, kuris stabdo grybienos augimą).

Grybų dangalo paruošimas.

Danga auginant grybus yra 3-5 cm „dirvos“ sluoksnis, užpiltas ant substrato po grybienos apaugimo – būtinas grybų augimui. Jei neturime paruoštos dangos grybų auginimui, turime ją paruošti patys, maišydami sodo durpes su moliu ir smėliu, įpildami 1-3% lauko kalkių arba pašarinės kreidos.

Gerai paruošta danga pasižymi:

  • didelis ir stabilus vandens sugeriamumas (turi gerai sugerti vandenį)
  • geras pagrindo oro ir dujų pralaidumas (jis turi būti birus, gumbuotas)
  • laistymo metu neturėtų susidaryti pluta ar sulipti
  • jo pH turėtų būti šiek tiek šarminis apie 7,5 ph

Mėgėjiškam auginimui gerai pasiteisina sodininkystės parduotuvėse esanti nurūgštinta durpių arba gėlių žemė su dideliu ph.

Inokuliacija grybiena.

Paruoštas fermentuotas mėšlas sumaišomas, pavyzdžiui, su granuliuota grybiena ant švarių grindų (jei grybiena kompaktiška ir nebiri, ją reikia kuo smulkiau susmulkinti). Grybienos naudojame 0,5–1,0 % paruošto substrato masės (1 m3 substrato reikia 2,5–5 kg grybienos).

Substratą, užkrėstą grybiena, sudėkite į plastikinius maišelius, dėžutes arba ant lentynų ir lengvai sutrinkite. Pagrindo storis po sutankinimo turi būti 18-25 cm. Viršutinį paviršių tolygiai išlyginame ir padengiame laikraštiniu popieriumi, kurį nuolat šiek tiek drėkiname.

Grybiena perauga substratą.

Paruoštą substratą dėkite į vietą, kur temperatūra išliks 20-22 laipsnių C. Grybiena turėtų peraugti substratą maždaug per 2-3 savaites. Kai temperatūra žemesnė, grybiena auga lėčiau. Kad grybiena tolygiai apaugtų visą substratą, o viršutinis sluoksnis po laikraščiu neišdžiūtų, popierių nuolat palaikome drėgną neužliedami substrato.

Apdengimas

Kai grybiena išauga virš substrato (po laikraščiu visame paviršiuje yra gležna balta grybiena), nuimkite laikraštį ir uždenkite substratą 3-5 cm dangalo sluoksniu. Prieš dengiant reikia susmulkinti ir sudrėkinti taip, kad paspaudus rankoje ištekėtų keli vandens lašai.

Viršutinį sluoksnį išlyginame ir vėl padengiame laikraštiniu popieriumi. Maždaug po 10-14 dienų durpių paviršiuje po laikraščiu atsiras pievagrybių grybiena. Kad grybiena tolygiai peraugtų visą apvalkalą, aštuntą dieną po jo uždėjimo visą pjūvį galima sušukuoti, išlyginti ir uždenkite laikraščiu. Kai ant apvalkalo atsiranda pirmieji baltos grybienos taškai, nuimkite laikraštį ir keliais laipsniais sumažinkite temperatūrą, pvz., optimaliai iki 16 laipsnių C. Auginimo vieta vėdinama, kad nuolat patektų grynas oras.

Šiame auginimo etape nustojame drėkinti substratą, palaikydami didelę drėgmę patalpoje.

Grybų formavimasis.

Nuleidus temperatūrą, laikraštis nuimamas nuo apvalkalo ir išvėdinamas, per kelias dienas apvalkalo paviršiuje turėtų pasirodyti vaisiniai pumpurai. Šiuo laikotarpiu kultūra yra jautriausia temperatūros svyravimams ir gausiam laistymui. Geriausia atnaujinti laistymą, kai grybų pumpurai pasieks žirnio dydį. Grybų vaisiakūnių formavimasis vyksta kelių dienų intervalais. Priklausomai nuo auginimo temperatūros, substratas grybus gamina apie 6-10 savaičių.

Grybų rinkimas.

Derliaus nuėmimo metu grybus švelniai nusukite nuo žemės (niekada neplėškite ir nekirpkite). Nuėmus derlių ir nuvalius substratą nuo kotų liekanų ar nudžiuvusių grybų, galima papildyti substrato sluoksnį. Viso auginimo metu turime atsiminti, kad viršutinė danga nuolat turi būti drėgna, o pats substratas negali būti užlietas vandeniu. Taip pat turėtumėte pasirūpinti pasėlių higiena.

Grybiena ir patys grybai (ypač pūvantys) vilioja mažas muses. Tai viena pagrindinių grybų gamybos problemų. Jos sukelia infekcijas ir grybelines ligas.

Mėgėjiškai auginant galime profilaktiškai naudoti, pavyzdžiui, lipnias ar vabzdžių lėkštes šalia pasėlių. Kai yra daug musių, reikia naudoti vabzdžius atbaidančius preparatus, pavyzdžiui, aerozolio pavidalu. Tačiau atminkite, kad grybai sugeria įvairaus pobūdžio užterštumą, todėl nenaudokite „fliozolių“, kai grybai jau paaugę.

8 komentarai apie “Pievagrybiai – auginimas ant fermentuoto mėšlo”

  1. sveiki kiek reikia palaikit dregmes patalpoje pievagribems ir kokia siluma nustatit efektiviausia as galiu reguliuot

Komentuoti: Kestas Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *