Kaip pasigaminti grybų tinktūrą

Kodėl gamintis tinktūras ir kaip tai padaryti

Pradėkime nuo to, kodėl gi reiktų gamintis tinktūras

  1. Patogumas. Naudingos medžiagos esančios grybuose duoda efektą kai vartojamos pastoviai. Šviežius grybus na kad ir džiovintus grybus gamintis kiekvieną dieną būtų sudėtinga, o kelis lašelius įsilašinti labai patogu.
  2. Naudingos medžiagos. Grybai turi labai daug skirtingų naudingų medžiagų ir ne visos jos lengvai pasisavinamos. Dalis naudingų medžiagų tirpsta karštame vandenyje, o dalis tik alkoholyje, todėl jei suvalgome grybą tai pasisaviname tik dalį naudingų savybių (todėl kai perkate grybų papildus ar tinktūras ieškokite dvigubo ekstrakto (Dual Extraction)
  3. Ilgas galiojimo laikas. Kadangi mūsų gaminamoje tinktūroje bus alkoholio tai galiojimo laikas laaabai ilgas. (nepergyvenkit dėl alkoholio, gale papasakosiu, kaip jį panaikinti prieš vartojant, kad ir vaikams būtų galima duoti.

Gaminamės tinktūra

Ko mums reikės:

  1. Džiovintų grybų (kodėl džiovintų? Nes juose nėra vandens ir galėsime tiksliau apskaičiuoti stiprumą tinktūros, kad nesugestų)
  2. Svarstyklių
  3. Degtinės bent 40 proc. stiprumo
  4. Sandaraus stiklinio indo (kad ir užsukamo stiklainio)
  5. Blenderio mikserio na arba peilio ir kantrybės (smulkinsim grybus)
  6. Filtro, smulkaus sietelio ar fantazijos kaip nusunkti grybus nuo užpilo
  7. Puodo virimui
  8. Piltuvėlio ir buteliukų kur laikysim tinktūra ir galėsim patogiai vartoti
  9. Markerio ar etiketės, kad nepamirštumėme kas gi čia per gėris buteliuke

Gamyba:

  1. Pasisveriam 100 gramų grybų (šiuo atveju naudoju liūto karčius (na arba kitokį kiekį, svarbu užsirašyt)
  2. Supjaustome smulkesniais gabaliukais ir su smulkintuvu ar mikseriu dar labiau susmulkinam. Galim ir su peiliu kuo smulkiau supjaustyti ar sutraiškyti. Tikslas padaryti smulkius gabaliukus, kad kuo geriau atiduotu naudingas medžiagas. Gaminame grybų tinktūrą
  3. Dedam į stiklainį, stiklainį ant svarstyklių ir užpilam degtinę, kad maždaug apsemtų (kiekis priklauso nuo grybų ir smulkumo, taigi užsirašom. Likusia degtine galim iš… ne geriau į spintelę kitai tinktūrai padėti 😊 Dedam stiklainį į spintelėn ir kiekvieną dieną, galim ir kelis kart pakratyti (stengiamės, kad alkoholis kratant nesiektų dangtelio) Taip dirbam bent savaitę, bet geriau 2-3 savaites.
  4. Kantriai išlaukus reikia nusunkti grybus iš mūsų trauktinės (ragauti, kas gavosi nebūtina). Imame marlę, sūrio filtrą blogiausiu atveju pėdkelnę (nenaudotą 😊) na ir kaip cepelinams tarkį nusunkiame kuo geriau. Nusunktą alkoholį pilam atgal į stiklainį ir užsukam, kad daugiau niekas neparagautų.
  5. Nusunktus grybus dedam į puodą (geriau neprideganti) ir žiūrim užrašus kiek pylėm alkoholio tai ipilam 2 kart tiek vandens (geriau filtruotas ar distiliuotas) (jei pylėm 500gr. Tai pilam 1 litrą vandens). Pasisveriam visą puodą su vandeniu ir grybais.
  6. Verdam. Tikslas palaikyti nepilnai užvirusią temperatūrą. Jei turite kuo matuoti tai 85-95C o jei nei tai turi būti karts nuo karto pasirodantys burbuliukai, bet intensyviai burbuliuoti neturėtų. Nuo pirmų burbuliukų laukiam 4 valandas. Stebim kad virimo metu nesumažėtų labai stipriai vandens ir nepridegtų. Jei trūksta vandens dapilam.Dvigubo ekstrakto tinktūra
  7. Iškentėjus bent 4 valandas sveriam kiek sumažėjo bendras puodo svoris. Mūsų tikslas, kad sumažėjimas būtų lygus ar šiek tiek didesnis nei pradinis alkoholio kiekis. T.y. tarkim įpylėm litrą vandens tai tikimės, kad svoris sumažėjo 500 gr. Jei sumažėjo mažiau, tai dar paverdam, kol nukris.
  8. Filtruojam. Vėl imame visus įrankius ir nusunkiam visą vandenį nuo grybų kuo geriau. Jei gerai atlikote filtravimą ir teisingai matavote puodo svorio sumažėjima tai turėjote šiek tiek gauti mažiau skysčio nei buvo įpilta alkoholio pradžioje.
  9. Taigi lemiamas momentas. Sumaišome abu skysčius! Alkoholio turi būti nemažiau nei nuoviro, jei netyčia nuoviro gavosi daugiau, tai tikimės, kad dar spintelėje stovi nesunaudotas degtinės likutis ir dapilame į alkoholio stiklainį, kad alkoholio būtų šiek tiek daugiau nei nuoviro. Taip sumaišius abu skysčius stiprumas bus daugiau nei 20 proc. Ir galėsim saugiau sandėliuoti mūsų tinktūrą.
  10. Susipilstome į stiklinius buteliukus ar kitą stiklinę tarą, kur bus patogu kasdien pagriebti 3-9 lašelius. Vualia! Turime tinktūrą, kuri yra labai naudinga ir labai brangi 😊
  11. Jei vengiam alkoholio, kad ir tų 5 lašiukų tai yra 2 būdai išspirituoti mūsų tinktūra prieš vartojant.
    1. Dienos normą įpilame į puodelį ir į jį įpilame karšto vandens. Ataušus vandeniui jau alkoholis bus išgaravęs
    2. Dienos normą įpilame į puodelį ir paliekame per naktį, ryte rasite tik tirštą masę ant dugno. Įpilame vandens, pamaišome, kad masė ištirptų ir vartojame.

Taigi kaip matote, nieko super sudėtingo nėra, tačiau prisiruošti ir padirbėti šiek tiek teks. Jei bus proporcijos tokios kaip nurodyta pradžioje (šiuo atveju dariau Liūto karčius (lion‘s Mane) pasidarysite nepilną litrą tinktūros, taigi vartojant po kelis lašiukus užteks laaabai ilgam, o vertė perkant bus apie 300 eurų

Greitu laiku pasirodys video versija kaip pasigaminti, taigi prenumeruokite mūsų Youtube kanalą: https://www.youtube.com/@GrybuAuginimas_lt

1 komentaras apie “Kodėl gamintis tinktūras ir kaip tai padaryti”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *